Bibliotekerne har i mange år været anset som en slags kulturelle højborge hvor man har kunne gå på opdagelse i historiens vingesus, læse om alverdens kulturer rundt om i verden og ikke mindst dykke ned i litterære fantastiske verdner og lade fantasien flyve. I takt med at vores samfund udvikler sig, så må bibliotekerne også udvikle sig. Mange biblioteker er ved at blive omdannet til såkaldte medborgerhuse hvor der er flere forskellige instanser der samles under samme tag. En af  de mange tiltag som er på vej ind på flere biblioteker er de såkaldte maker teknologier. Maker teknologier forbindes måske ofte med nørder og inginører med for meget fritid, men i sær 3d printere har taget sin indtog rundt om i landet på mange biblioteker. På mit lokale bibliotek i Horsens, blev der er etableret et forsøgsprojekt med støtte fra kulturministeriet kaldet Bibliotech.

(3D) Kuvøse for lokal bruger udvikling

Med 3d printerens indtog på biblioteket åbnede der sig en mulighed op for lokale georg gearløs typer, kunne få adgang og mulighed for at printe forskellige prototyper eller dele til deres projekter uden selv at skulle ud og invistere i en 3D printer, som i skrivende stund stadig er en mindre økonomisk invistering. Men at der bare står en printer til rådighed gør jo ikke at den bliver brugt, så området på bibliotech blev udsmykket i af forskellige projekter fra et samarbejdsprojekt med den lokale visuelle HF klasse. Biblitech området blev lige så stille udvidet med flere forskellige teknologiske hjælpemidler som kunne komme borgere til gavn og en udstllings “plakatsøjle” med brugbare apps som kan hjælpe borgere i hverdagen. Det giver til sammen mulighed for en lille lokal kuvøse for både bruger og borger udvikling på biblioteket.

Hvad drømmer andrioder om?

Ifølge Phillip K. Dick drømmer androider måske om elektriske får, men hvad har det med bibliotech at gøre? Bibliotech har igennem projektets varighed haft et samarbejde med Insero og har derigennem ofte haft besøg af de 2 Nao robotter Anton og Nana. Nao robotter er nogle af de mest avancerede robotter på markedet og kan programmeres til at efterligne mennesker. Nao robotterne var på besøg over en længere periode, hvor de blev brugt både i bibliotech og i deciderede arrangementer på børnebibliotektet. De gange jeg var til arrangementer med nao robotterne, var der lagt op til at børn og voksne sammen kunne udforske og prøve at programmere de 2 robotter. Jeg var personligt med til et par stykker af de udbudte workshops omhandlende Nao robotterne, med min baggrund (cand.pæd i it-didaktisk design) valgte jeg at holde mig lidt i baggrunden og mere observere de få deltagere der var med. Da der kun var 2 robotter der kunne arbejdes med, satte det et helt naturligt begrænsing på deltager antallet, men der var meldt ud fra bibliotekets side at det var åben for alle og man bare kunne komme og gå. Selve workshoppene var i mine øjne ufattelig løst planlagt, hvilket i nogle sammenhænge kan være ganske udemærket, hvilket ikke gjorde noget i den her sammenhæng. Hvad der tilgengæld gjorde noget væsentligt, desværre i en negativ retning. var den manglende forberedelse fra bibliotekets side. Der var flere gange at deltagerne manglede hjælp til at overskue programmeringen af robotterne, hvilket satte en stor dæmper på interessen for dem. Dette var dog hovedsageligt et problem først i de åbne forløb, i senere workshop var der flere forældre som havde hentet programmeringsprogrammet til robotterne der hjemme så deres børn kunne udforske det mere også teste det på Anton og Nana på biblioteket. Jeg kan dog se store faldgrupper netop ved den manglende basale viden omkring ny teknologi i forbindelse med workshops, men mere om det senere. Jeg var af gode grunde ikke med til de lukkede arrangementer med nao robotterne, så kan derfor ikke komme med mine tanker om disse.

Virtual reality – nej vi skal ikke tilbage til 80’erne

Bibliotech har haft et lille udvalg i forskellige gadgets og wearables i form af blandt andet jawbone og occulus rift. Jeg ved at jawbone har været ude og blive testet blandt bibliotekets brugere, men kender ikke til hvordan der blev fulgt op på det. Occulus rift har der været mulighed for at prøve hver mandag, når der har været bemanding på bibliotech. Occulus Rift er første generation af virtual reality briller som kan kobles til både computer og diverse konsoller, hvor der ikke kræves en masse ekstra udstyr. Der har generelt været rimelig stor interesse for at prøve occulusen de gange jeg har været forbi, især muligheden for at prøve en rustsjebanetur i virtual reality har været populær blandt både børn og voksne. Især en enkelt episode står klart i hukommelsen, hvor en ældre herre gerne vil prøve faldskærms udspring med occulus riften, for som han sagde; de her briller giver jo mig mulighed for at prøve alle de ting jeg gerne ville, men som jeg min krop nu er blevet for gammel til!

Hvor skal vi hen nu?

Biblioteh projektet har i mine øjne været en udemærket føler og showcase for hvor bibliotekerne er på vej hen. Men der er stadig en bakke for mange, inklusiv bibliotekerne selv. Bibliotech afdelingen på Horsens bibliotek var fysisk placeret midt i faglitteratur området, i sammenhæng med it område og studie pladser. Dette gør området åbent for nysgerrige borgere der gerne vil se og bruge de tilgængelige teknologier, men det tilføjer også en ekstra støjfaktor. Især 3d printeren bryder bibiliotekets traditionelle stilhed og det har jeg personligt hørt folk brokke sig over. Dette er selvfølgelig en væsentlig faktor man skal tænke med ind, men i takt med at bibliotekerne ændrer sig imod medborgerhuse, så kommer der automatisk mere støj og den traditionelle stillezone som mange biblioteker har været ændres til kun at være dele af biblioteket.

Bibliotech har været et interessant projekt at følge på sidelinjen og der har været mange positive, men også negative oplevelser med det, men det har været et forsøg på hvad der sker når biblioteker og teknologi mødes i et nyt slags fællesskab. Et fællesskab jeg tror der vil komme mange flere af rundt om på bibliotekerne inden for de kommende år.

 

Tiny URL for this post: